Forfatterentreprenøren

Forfatterentreprenørens historie

Forfatterentreprenøren ble etablert juli 2021.

Etter å ha slitt meg gjennom et masterstudie under pandemien, leverte jeg en  masteroppgave i  faglitterær skriving i 2020. Fokuset var selvpublisering. Jeg ble så inspirert at jeg startet en halvårig gründerutdanning på Sirius Act. Der ble jeg kjent med supre folk som Christian og Fredrik, som inspirerte og oppmuntret, heiet og sørget for at jeg fikk omsatt min kunnskap til å se hvordan jeg kan leve av dette som er min lidenskap, nemlig bøker.  Jeg lagde en Forretningsplan, tok kontakt med potensielle  samarbeidspartnere, og nå har vi noe spennende på gang. 
På Sirius Act fikk vi storfint besøk da arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen kom på besøk og ville høre om prosjektene våre.  Så heiet også ministeren. 
Det å etablere en egen næring hvor alle arbeidsoppgavene skal læres, forståes og implementeres i drift, det har ikke bare vært enkelt. Det er mye arbeid og mange nye ting å sette seg inn i for en som har jobbet et langt liv i statlig forvaltning. 
Et nytt stammespråk. Bærekraft og bunnlinje var nye fokusområder for meg som har vært opptatt av helseeffekter og friskmelding. Heldigvis har jeg god kjennskap til målstyring og prosessevaluering. Forfatterentreprenøren er fremdeles på overrenna, men farten begynner å bli høy og hoppkanten nærmer seg raskt. 
Det å etablere seg i et nytt fagsegment etter fylte 60 har vært en utfordring. Men også utrolig spennende. Systemtenkingen, makro versus mikro-forståelsen har jeg hatt mye bruk for. 
Det var denne logikken som fikk lost tankene  inn på et kretsløp for småskalaprodusenter, som skal gjøre oss i stand til å koble oss på bransjeloopen, som jeg opplevde har holdt oss selvpublisister på armlengdes avstand.
Men dette er ikke noe enmannsjobb. I flere år har jeg stått i arbeid til over skuldrene. Med innkjøpt hjelp til det jeg ikke har hatt spisskompetanse på selv, med Chat GTP som min nye effektive sekretær, ser jeg likevel at tiden er moden for å trekke flere inn i dette prosjektet som stadig vokser seg større.
Forfatterentreprenøren har som ambisjon å skape tjenester og produkter som møter det nye mangfoldet av selvpubliserende forfattere, den nye globale trenden innen litteraturproduksjon og formidling.
Med utgangspunkt i det litterærsosiologiske arbeidet med min masteroppgave avdekket jeg både holdninger og systemer som motarbeidet denne trenden. Med oppdatert kunnskap på dagens litterære næringskjede ønsker ”Forfatterentreprenøren å styrke kunnskap og kvalitet i det raskt voksende selvpubliserings- og Indie-markedet.
Forfatterentreprenøren vil styrke litterære småskalaprodusenter med eierskap til eget åndsverk, med muligheter for egenpåvirkning i alle ledd og med gjennomgående høy kvalitet. For å få til dette skal forfatterentreprenøren både vise vei og drive forfatterpleie.
De gjennomgående verdier skal være Næringsorientert, Kunnskapsberikende og Kvalitetspreget.
Det startet opp med flyktige ideer om en podkast, samt noen forfattertjenester som det etterhvert kom mange ut i markedet med. Jeg måtte derfor gå en runde til for å tenke utenfor forfatterboksen. 
Selvpubliserende forfattere har to sentrale oppgaver. Å skrive et manus, som er forfatterdelen av jobben. Samt å utgi boken. Det har jeg kalt entreprenørskap. Mange vet ikke hvor mange arbeidsoperasjoner som skal til i prosessen mellom manus og leseren. 
Det er dette vi skal hjelpe forfattere med. Lose dem trygt gjennom jungelen av tjenestetilbydere, som forteller forfattere hva de trenger, men hvor ingen har hele oversikten, eller sørger for å koble forfatteren på bransjen. 
Så kom ideen til Mikroforlagsportalen.  Et profesjonelt nettverk av forfattere som eier sitt eget forlag, som eier egne åndsverk og som jobber seriøst og bevisst med å produsere  og publisere gjennomarbeidede bøker av god kvalitet.
Et profesjonelt nettverk, hvor vi etablerer forretningspartnere vi vet er gode på det vi søker, et team som tilsammen kan bidra med de tjenestene og den veiledningen den enkelte trenger og et nettverk hvor vi både markedsfører hverandre og hjelper alle med å selge bøkene sine. 
At kun drøye 100 av 1604 forlag er medlemmer i den foreningen som sitter sentralt og forhandler på vegne av produksjonen i Norge “Den Norske forfatterforening” (DNF), er etter min mening en svakhet med systemet.  Medlemskapet er dyrt og få småskalaprodusenter vil ha mulighet til å betale hva det koster å være medlem. 
Forfatterentreprenøren er nå koblet til gründerhuset H5, med et solid nettverk på næringstenkingen. Jeg har også fått gode innspill og råd fra nærsingsjefen i Færder, Jonathan Hall. 
I skrivende stund (våren 2023) er det Innovasjon Norge som har inspirert meg til å satse. Litt drahjelp og det å møte noen som har trua på et spennende prosjekt, er utrolig livgivende. 
Jeg har allerede fått støtte til markedsavklaring og er nå tildelt en mentor som skal inspirere meg til å finne en forretningsmodell som gjør at vi passer inn i verdigrunnlaget og de forretningsmessige kriterier som gjelder for bransjen. Slik at vi på sikt kan endre status fra å tilhøre utenforskapet, til å bli en sentral del av bransjen. 
Så her er vi nå, i bedriftens korte historie. 

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Forfatterentreprenøren will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.